Het gaat goed-masker

Afgelopen tijd heb ik weinig gedeeld op social media. Dat heeft allemaal te maken met hoe ik me afgelopen weken heb gevoeld.

Een groot deel van mij is vrolijk, energiek en luchtig. Dit is ook het deel dat ik veel laat zien. Het is mijn sterke kant. Ik zet deze eigenschappen in bij de begeleiding van mijn klanten.

Masker

Tegelijkertijd ben ik goed geworden in het faken van diezelfde eigenschappen, naar de buitenwereld toe.

Als ik uit de flow ben. Als er situaties zijn waarbij ik veel pieker. Als ik in een vicieuze cirkel van negatieve gedachten beland waardoor ik me ellendig voel en in een soort freeze-toestand mezelf door de de dagen sleep.

Dan is de neiging om mijn ‘het gaat goed’-masker op te zetten het groots. Zeggen dat het goed gaat en ondertussen mijn interne worstelingen en mijn praktische problemen zelf proberen op te lossen. Geen hulp vragen.

Dit oude patroon ken ik heel goed. Het opgehouden van dit masker is ook de ware reden achter mijn burn-out geweest. Alles zelf willen oplossen, sterk zijn en doen alsof het prima gaat.

Iets te verbergen

Afgelopen twee maanden was voor mij een roerige tijd (daar later meer over). Dat laat zijn sporen na. Ongemakkelijke gevoelens voeren de boventoon. Watten in mijn hoofd, kan me moeilijk ergens toe zetten. Onrustig en gejaagd gevoel in mijn lijf.

Een bijna neurotische hunkering naar afleiding. Ik ben weer helemaal up to date met wat er in de wereld gebeurt en als ik betaald zou worden voor de tijd dat ik aan Netflix, Facebook en Instagram heb besteed zou ik nu rijk zijn.

Inmiddels weet ik dat mijn Netflix & social media gedrag een symptoom is. Ergens is er iets waar ik van weg wil. Iets wat ik niet wil voelen. Omdat het niet leuk is, niet vrolijk, niet energiek, niet luchtig. Het is juist zwaarmoedig en erg ongemakkelijk.

Masker af

Afgelopen tijd heb ik geoefend in het delen van die gevoelens met mensen die dicht bij mij staan. Ik heb uitgesproken dat het niet lekker gaat. Ik heb gehuild bij ze. Ik heb uitgesproken dat ik soms hulp nodig heb. Dat ik me soms ruk voel.

Niet omdat ik gered hoef te worden. Maar omdat het delen oplucht. Omdat het nieuwe perspectieven geeft. En soms goede tips en praktische hulp.

Verbinding

Maskers af doen en je kwetsbaar opstellen verbindt. Het verbindt je met de mensen die voor jou belangrijk zijn.

En misschien wel belangrijker: het verbindt je met jezelf. Je energie gaat niet meer verloren aan het je anders voor doen dan dat jij je daadwerkelijk voelt. Je kunt aandacht geven aan wat er echt speelt in jou. Energie gaat weer stromen en er ontstaat weer ruimte voor vreugde, voor flow.

Aan welk masker gaat jouw kostbare energie verloren?